Kombi, son yıllarda ısınma, ocak ve su ısıtma ihtiyacını karşılayan elektrikle çalışan bir cihazdır. Özellikle kış aylarında kombi arızası oluşumu kombim bozuldu ne yapmalıyım sorusunun sorulmasına sebep olur. Kombinin arıza yapması, giderilmesi zor olan ve yüksek ücret çıkarması muhtemel olan problemlerden biridir.

Kombinin Bozulmasının Sebepleri
Kombi arızası en çok kış aylarında kendini hissettiren arızalardır.

Kombilerin çalışmamasının sebepleri arasında;

  • Kombi bakımlarının zamanında yapılmamış olması,
  • Elektrik bağlantısı veya sigorta sorunları,
  • Gaz giriş çıkışına bağlı yaşanan sorunlar,
  • Parçaların zamanla aşınması,
  • Kurulum hataları,
  • Kullanıcı hataları bulunur.

Bu arızaların tespit edilmesi, kombinin tamirat ücretini etkilemektedir.

Kombi Arızasında İlk Yapılması Gereken Nedir?
Kombinin elektrik bağlantısının ve sigortasının kontrolü sonrasında kombi çalışmadıysa kombiye gaz gelip gelmediği kontrol edilmelidir. Gaz ve elektrikte bir sorun yoksa, kombi vanasının içerisinde su olup olmadığının kontrol edilmesi şarttır. Genellikle tüm kombi cihazlarında kombi vanasının bir göstergesi vardır. Bu göstergede kombinin su seviyesinin 1 ve 2 aralığında bulunması gerekir.

Eğer kombinin içinde bu aralıkta su bulunmuyorsa kombi çalışmayacaktır. Bu arızayı gidermek için göstergenin alt kısmında bulunan vana, su gösterge aralık değerine ulaşana kadar açılmalı ve doldurulmalıdır. Bu işlemden sonra hala kombi çalışmıyorsa ilk yapılması gereken iş, kombinin markasına göre servisi aramaktır.

Kombi Servisinin Çağrılması
Her marka kombinin farklı arıza kodları bulunur. Bazı kombilerin göstergesinde arıza kodu yazarken, eski tip kombiler yalnızca çalışmama gibi bir özellik gösteriyor. Arızanın neden kaynaklandığını anlayamamanız durumunda kombi servisiyle iletişim kurunuz. Servis yetkilileri sizlerden arızanın durumuna göre birtakım bilgiler almak isteyecektir.

Bazen kombi çağrı merkezindeki servis görevlileri, size telefon aracılığıyla yapacakları tarif veya yöntemlerle kombinizin çalışmasını sağlayabilmektedir. Eğer servisin talimatlarına rağmen kombiniz hala çalışmıyorsa, yerinde müdahale gerekir. Bu durumda servis elemanlarının arızayı gidermek için kombinin bulunduğu yere gelmeleri şarttır.

Kombi Servisi Fiyatları Ne Kadar?
Kombi servis fiyatları kombinin garantisi olup olmaması durumuna göre değişim gösterir. Eğer kombi garanti süresi içinde arızalandı ancak kullanıcı hatası sebebiyle çalışmıyorsa fiyat farklı olacaktır.

Kombinin kendi parçasından dolayı bir arıza oluştuysa fiyat farklı olacak belki de ücretsiz olacaktır. Kombi eski ve garanti kapsamında olmayan bir kombi ise, servis daha farklı bir fiyat uygulayacaktır. Ancak yetkili servisler yani markanın servisi olan ekipler, firmalarının belirledikleri fiyat skalasını uygulayacaktır.

Kombi Arızasını Kim Tamir Eder?
Kombi arızası güvenilir firmalardan alınacak hizmetlerle çözümlenebilmektedir. Tesisat firmaları birden çok markaya ait kombilerin arıza sorununu çözmektedir. Ancak daha uygun fiyata arızayı gidereyim derken, konu hakkında tam uzman olmayan kişi ya da kuruluşlardan hizmet almak yanlıştır. Eğer böyle bir firmadan hizmet alınacaksa nitelikli ve kaliteli bir firma oluşu araştırılmalıdır.