Araçla yolda kalındığında aklımıza ilk gelen sorudur yolda kaldım nereyi aramalıyım? Bu soruyu cevaplamadan önce yapılması gerekenlerden bahsetmekte fayda bulunmaktadır. Yapılması gerekenler yapıldığında süreç sağlıklı bir şekilde atlatılabilmektedir. Kaza vb. gibi sıkıntıların yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.

Araçla Yolda Kalınca Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Araçla yolda kalındığında yapılması gerekenler o anın telaşı ile düşünülmeyecek durumlar olsa bile, aslında güvenlik konusunda önemli olmaktadır.

  1. Panik yapılmaması
  2. Araç Dörtlüleri yakılması
  3. Araç bulunan kişilerin güvenliğinin sağlanması
  4. Uyarıcı kıyafetler giyilmesi
  5. Aracın güvenli bir alana alınması
  6. Güvenli kişilerden yardım alınması
  7. Yol yardım hizmeti alınması
  8. Araçla yolda kalınmaya hazırlıklı olunması

Araçla yolda kalındığında alınacak önlemleri bu şekilde sıralamak mümkündür. Bu önlemlerin açıklanması gerekmektedir.

Panik Yapılmaması
Araçla yolda kalındığında ilk yapılması gereken, soğukkanlı olmaktır. Panik yaparak atılacak her adım ve alınacak güvenlik önlemleri hata yapılmasına neden olmaktadır. Bu sebeple araçla yolda kalındığında, panik yapılmadan alınması gereken önlemler detaylarına kadar düşünülerek yapılmalıdır.

Araç Dörtlülerinin Yakılması
Dörtlülerin yakılması aracın fark edilmesini sağlayan en basit yöntemdir. Bu şekilde yoldan geçen diğer araçlar yolda kalan aracı rahatça fark etmiş olmaktadır.

Araçta Bulunan Kişilerin Güvenliğinin Sağlanması
Yolda kalmış bir aracın güvenliği kadar, araçta bulunan kişilerinde güvenli konumda olmalarını sağlamak gerekmektedir. Sadece olası kazalara karşı araçta bulunan güvenliğinin sağlanması yetmemekte, aynı zamanda çevresel faktörlerinde hesap edilmesi de önemlidir. Aynı zamanda araçta bulunan kişilerinde panik yapmamaları gerekmektedir.

Uyarıcı Kıyafetler Giyilmesi
Araçla yolda kalındığında uyarıcı kıyafetler giyilerek fark edilir olmak gerekmektedir. Bu yüzden araçlarda bu tür durumlar düşünülerek fosforlu yelek, pantolon ya da tişörtler önlem olarak bulundurulmalıdır.

Aracın Güvenli Bir alana Alınması
Bazı durumlarda aracın güvenli bir ortama alınması zor olabilmektedir. Aracın çalışmaması durumunda aracın itilmesi gerekiyorsa, uyarı levhaları ile yol güvenliğinin alınması ve daha sonra aracın itilmesi gerekmektedir. Akşam saatlerinde böyle bir şey yaşandı ise araçta bulunan bilirkişi el feneri ya da telefon ışığı ile yolda diğer araçları yönlendirmelidir. Gündüz saatlerinde yolda kalındıysa, uyarıcı bir bayrak yardımı ile yönlendirme işlemi yapılabilmektedir.

Güvenli Kişilerden Yardım Alınması
Araç yolda kalındığında yoldan geçen ve özellikle ailesi ile seyahat eden araçlar durdurularak yardım talebinde bulunulabilir. Ancak günümüzde yaşanan olaylar dikkate alındığında bu tür yardım taleplerinden ziyade zor da olsa aracı yolda kalan kişinin güvenli bir alana alması doğru olmaktadır.

Yol Yardım Hizmeti Alınması
Yolda kaldım nereyi aramalıyım
sorusunun cevabı bu madde de karşımıza çıkmaktadır. Yolda kalındığında yol yardım hizmeti veren firma bir an önce aranmalıdır. Aracın bulunduğu konum yol yardım hizmeti veren firmaya anlaşılır bir şekilde kesin olarak verilmelidir.

Araç İle Yolda Kalınmasına Hazırlıklı Olunması
Araçla yolda kalınması her şoförün başına gelebilecek bir durumdur. Bu durumun farkında olmak ve bunun yaşanacağını bilerek hareket etmek gerekmektedir. Dolayısı ile araçla yolda kalındığında kullanılabilecek tüm uyarı sistemlerinin bulundurulması ve iletişim araçlarının daha sağlıklı olması için ek tedbirlerin alınması çok önemli olmaktadır.

Sonuç olarak, bir kaç tane yol yardım firmasının iletişim bilgileri ile yardımcı olunabileceği düşünülen bir yakının iletişim bilgilerinin araçta bulundurulması gerekmektedir. Özellikle uzun yola çıkıldığında yedek lastik ve harici yakıt bulundurulması önemlidir. Bunların yanı sıra basit arızaların giderilmesi için araçta mutlaka el aletleri bulundurarak küçük çaplı önlemler de alınmış olmaktadır.